Artiklar m.m.

Här hittar du några av våra tappra försök att plita ner nå't läsvärt...

Tony & Jonas på jakt efter P.B. i Polen! (Tony & Jonas 2006-10-17)
Det ständiga dilemmat! (Micke & Morgan 2005-02-13)
Specimen Tour 2004 (Micke & Morgan 2004-12-19)
Ålstatistik - del 2 (2004-12-06)
Lettiska rekordfiskar (2004-12-06)
Magiska Sommarminnen (Daniel Kangas)
Tips: Ekolodshållare
Isgäddestatistik
Ålstatistik

Tony & Jonas på jakt efter P.B. i Polen!

135 karpar på 8 personer och 5 dagar! Det lät som nå’t i min smak! Rubriken på Fiske-febers hemsida som berättade om Fiskekompaniets lyckade testfiske i en polsk sjö… Å 4 resor planerades för hösten 2006. Jag var en halv dag sen, men slängde snabbt iväg ett mail och bokade 2 man.
Att åka iväg på en karpresa har funnits i bakhuvudet i många år och mer konkret de senaste två-tre åren då jag varit nära att boka en resa till Ebro. Men intresset för Ebro hade svalnat då information från flera håll pekade på att fisket blivit mycket sämre där. Det här med Polen kom därför i precis rätt läge!
Det gällde att få med mig någon och vid en koll med mina StarBaits Hunters kollegor nappade Jonas Mellberg direkt.
Ett par dagar senare fick vi det tråkiga beskedet att alla resor var fulla och att vi låg på reserv plats. Visserligen första reserv, men trist var det. Men i mitten på juni började det komma positiva besked och vi fick erbjudande om plats på första resan i augusti, vilket vi tyvärr var tvungna att tacka nej till.
Men en vecka senare ringde Anders Idarsson från Fiskekompaniet och meddelade att det blivit två platser lediga till tredje resan, vecka 37, och efter lite diskussion och förhandlingar på hemmaplan så tackade vi ja.

Förberedelsedags!

Vi började ”smygplanera” lite under semestern och bl.a. förhandla till oss en specialdeal från vår sponsor SPLASH International med det senaste och hetaste i boilies- och mäskväg från StarBaits; ”Performance Concept Hot Demon..”.

Sommaren förflöt sedan lugnt fram tills resultatet från första augustituren nådde oss. 330 karpar på 8 man och 5 dar!!!
Nu tog planeringen fart och packlistan blev mer och mer välfylld. Boilies och mäsk anlände (verkade vara kanonfina grejor!), enklare gummibåt köptes, markörer tillverkades och planer och diverse tacklingar diskuterades.
Upphetsningen mattades kanske något när rapporten från resa nummer två kom. Men 235 karp räcker alldeles utmärkt!
För att vara så påläst och förberedd som möjligt tog jag kontakt med en av deltagarna på resan, Ambjörn Hardenstedt, och fick många matnyttiga tips. Bl.a. på specialmarkörer av elrör (se bild). Nu kände vi oss mentalt förberedda och bara lite smågrejor finslipades, några hemmixade methodblandningar fixades och valuta växlades.

Lång dags färd mot natt...

Måndagen den 11 september, klockan 04.00, stoppade vi det sista i jättetakboxen och styrde kosan söderut. Dryga 7 timmar senare utan några större missöden (felkörningar och nära soppatorsk behöver vi inte nämna…) svängde vi in på macken bredvid färjeterminalen i Ystad. Efter gott käk, lite planeringssnack och någon timmes tupplur på båten, startade en lustig karavan sin färd genom Polen. Sju fullproppade bilar, varav flera med allskns skumma flytetyg på taket, tuffade sakta(=7 timmar…) och ganska säkert (polska bilförare har stark dödslängtan!) de 38 milen ner till den lilla byn Dobczyn.
Vi hade lottat om platserna redan på båten så nu var det bara att köra ut till sin plats. Jonas och jag var helt slut efter ett dygn på resande fot, så vi kurade ihop oss i bilen och sov några timmar.

På väg ut ur landet.

Rodeo?

När vi vaknade kunde vi blicka ut över en mycket vacker sjö omgärdad av både åkermark och lummig vegetation. Om sjön är naturlig från första början fick vi aldrig fram, men ytan har ökats till runt 25-30 ha genom minst en uppdämning. Namnet låter inte helt naturligt dock; Wędkarskie Rodeo. Fritt översatt ”Fiskerodeo”...
Den nuvarande ägaren har haft sjön och de intilliggande ”put&take” och odlingsdammarna i tre år och de investeringar han gjort hittills har främst gått till att förbättra sjön och fisket. Många gamla träd och stubbar har röjts bort på sjöbotten och mycket fisk i 5-10 kilosklassen har satts i. Enligt uppgift ska det finnas minst 2000 större karpar i sjön! Snittet ligger på 7-8 kg och enstaka toppfiskar sägs börja närma sig 20 kg. Det finns en del andra arter i sjön också såsom gös, abborre, ål, braxen och andra vitfiskar. De har ökat i mängd senare år och därför har ägaren satt ut ett 50-tal malar kring 10 kg för att hålla tillbaka bestånden. Den senaste informationen jag fått säger att det under hösten och vintern kommer att släppas i ett större antal karpar mellan 15 och 25 kg och 30-kilos malar.
Att notera är dock att ingen prioritet har gjort för bekvämlighetsinrättningarna. Visserligen finns hyfsade dass på lämpliga ställen runt sjön, men duschen av modell första världskriget är ingen höjdare…
Men förbättringar har utlovats även här, men fisket har prio ett förståss.

Dags för stortag!

Vi tog god tid på oss att slå upp och inreda våra boplatser för veckan. Bivvies restes, gummibåt pumpades upp, mäsk blandades och spön riggades.
Sedan var det dags att ge sig ut i gummibåten för att leta efter fiskeplatser med bra ”botten-features”. Vi hade fått en del tips och hittade några bra områden och markerade tre platser var med våra elrörsmarkörer. Jag körde på ?? kort, mellan och lång, medan Jonas körde en kort och två på halvlångt där han hade en gammal betongväg(!) att fiska på. Ja, mitt yttersta låg också i kanten av betongvägen, som enligt uppgift skulle vara het.
Djupet i vår del av sjön varierade från 1,2 till 1,8 meter och botten var relativt fast med vissa dyigare partier.
Platserna mäskades upp med fodermajs, pellets, Performance Baits Concept Hot Demon mäsk och en mix av olika Concept boilies. Och då vissa sorter av boilies från en dansk tillverkare uppgetts ha varit outstanding (plus att 5 kg dylika ingick i priset…), mäskade vi givetvis även med så’na för att kunna göra jämföra med våra mumsiga StarBaits-bullar!
Våra tackel betades efter konstens alla regler och kastades (och roddes…) på plats.
Eftermiddagen förflöt lugnt och nappfritt och vi kunde luta oss tillbaka i våra stolar och njuta av den goa solen. Vi avbröts bara av den välkomna matleveransen mitt på eftermiddagen. Potatismos, schnitzel och en hyfsat kall öl satt som en smäck!
Enligt de rapporter som kom in var fisket i överlag mycket trögt för de flesta denna första dag. Endast en handfull karpar kom upp innan det var dags att krypa in i bivviet.

Min boplats för veckan. Notera tortyrredskapet till höger... (båten, läs mer...)

Oskulden ryker…

Pip…pip…pip…piiiiiiiiiiiiiip!! Yrvaket snubblade jag ut i mörkret och såg larmlampan på det vänstra ”yttersta” spöet lysa som en strålkastare. Jag fick tag i spöet, kopplade bort baitrunnern och krokade bestämt. Yes!!! Den sitter! Inga rusningar utan mest tungt. Drillade den försiktigt förstås då jag inte ville bomma premiärfiasken. Jonas som vaknat av allt ståhej hos mig kom springande och i pannlampans sken kunde vi snart se en gräskarp välva precis utom räckhåll för håven. Skrämd av lampans sken gjorde den en rejäl rusning och rullen skrek gällt. Rusningen följdes av flera kortare. Den vill helt klart inte in i håven. Men någon minut senare kunde Jonas håva den. 5230 och personbästa förståss! Lurad av en HD(=StarBaits Performance Concept Hot Demon) 20mm + DD Kiwi/Crustacean 16mm (Ja, ja, jag erkänner! Det var en feg gardering, man va f.n…). Efter en kort fotosession var det dags att beta på och ro ut betena igen och sen krypa till kojs igen. Denna gång med ett stort leende på läpparna!

Där satt den! 

Jonas kvitterar

Piiiiiip…. Hörde jag någonstans långt bort i drömmen och satte mig upp. Det var ingen dröm, men det var inte mina larm heller? Jag letade rätt på brillor och pannlampa och trasslade mig ur sovsäck och bivvie. Jag såg skenet från Jonas pannlampa flacka fram och tillbaka och förstod att det var nå’t på gång. Jag småsprang de 75 metrarna bort till hans plats och såg hur han sammanbitet kämpade mot nå’t tungt där ute i mörkret. Med händerna i ett stadigt tag om håvskaftet satte jag mig på huk och försökte få en skymt av den fisk som så motvilligt lät sig pumpas in. Några kortare rusningar senare kunde jag håva en högryggad spegelkarp. I pannlampans sken kunde vi konstatera att ännu ett nytt P.B. var grejat; spegelkarp 8230 gram på en singel 20mm HD, dippad i het HD sås!
För att sammanfatta natten så blev det ett run till för Jonas 1 timme senare. Detta resulterade i en spegelkarp på 6270 gram och nytt P.B. för Jonas.

Vy från Jonas plats.

Själv fick jag nöja mig med ett otroligt ”screaming take” som tyvärr resulterade i en fisk som gick fast i den ”stubbåker” som visade sig finnas 10-15 meter utanför min yttersta mäskplats…
I ett försök att få loss den äntrade jag gummibåten och pumpade mig utåt i den ljumma, svarta polska natten. Hoppet steg när jag fick loss linan från första stubben och kände rycket från andra änden. Pumpade mig vidare och kände snart att jag satt fast i ytterligare en stubbe. Men även denna gång kunde jag dra loss linan och fick en stor barkbit med mig. Meeeen, sen var det kört. Stenhårt fast i stubbe nummer tre! Testade alla, av mänskligheten kända, metoder att få loss fisken, men misslyckades och fick snopet ro in tomhänt.
För att undvika liknande incidenter drog jag åt baitrunnern på alla rullar så att den knappt gav ut lina alls. Här ska fan ingen karp kunna rusa in i stubbåkern en gång till!

Segt, eller!?

Dagen som följde var oroväckande lugn. Det enda som hände var att jag hade förmånen att få ta ett run på grannen (och guiden) Sebastians spön när han var tillfälligt ute på uppdrag och hade turen att få drilla in ett nytt P.B. med en spegel på 6000 prick.
Natten som följde var ännu lugnare. Jonas och jag snarkade lugnt och still i bortåt 9 timmar(!) och vaknade utvilade och fulla av idéer!

Nytt P.B.!


Att det inte nappade på det här tacklet var kanske inte så konstigt...

Kunde det här vara orsaken till 0 napp på det
Ett helt dygn utan fisk! Nå't måste göras. Vi hade ju sett fisk rulla en bit utanför våra mäskplatser och intervjuer med andra deltagare stärkte våra misstankar. Fisken verkade skygga för mäskplatserna! Jag tacklade om till methodfeeder på vänsterspöet och klämde en stor mäskboll utanpå och med assistans av spöhållande Jonas, rodde jag ut tacklen en bra bit utanför mina mäskplatser och toppade upp platserna med ett tiotal lösa boilies.
Jonas gjorde detsamma med sina två högra spön och efter uträttat arbete avnjöt vi en välförtjänt frukost.
20 minuter över 8 var det så äntligen dags! Jonas var snabbt på plats bakom spöet och drog fast nå’t tungt i mothugget. Drillning och håvning gick som en dans och ett nytt P.B. var ett faktum; en spegel på 9250 gram.

Jonas in action... 

Tegeltacklet…

Styrkt av framgången sprutade nya idéer fram ur Jonas och detta resulterade i att han lånade en riktig kaffekvarn av Sebastian och riggade ett spö för distansfiske. Vi hade noterat att fisk rullat regelbundet nära land inne i viken till vänster om Jonas och eftersom hela viken hittills var ofiskad så ville han göra ett försök. 400 meter flätlina skulle väl räcka till för att våga fiska så pass långt borta. Med mig som spöhållare rodde Jonas ut bortåt 150-200 meter och släppte ner sitt specialtackel med en handfull boilies på en PVA-string. Ja, specialtacklet var en historia för sig själv! För att få nå’t riktigt tungt i andra änden på linan hade Jonas letat rätt på en platt bit tegel som han apterade som sänke. Skulle detta funka?
Jodå, inte lång stund efter att Jonas kommit i land skrek larmet. Mothugg, fast fisk och en lååååång drillning och till slut ännu en fisk i håven.


För att summera dagen så fick vi nu Jonas fisk på alla sina spön och jag på de två distansspöna. Jag fick 3 karpar med vikterna 5800, 10300 och 8250 på Singel StarBaits HD och kombinerad HD och DD Crustacean. Jonas fick 4 fisk på DD Crustacean dubbel eller singel (han fegade lite och vågade inte byta till HD…) med vikterna 10390, 7400, 10550 och 6250. P.B. två gånger alltså!
Äntligen släppte det och flera av deltagarna tog efter vår metod och fick fisk.
Nappandet avtog efter mörkrets inbrott och vi fick en lugn natt förnatt…
 

Jonas med sitt efterlängtade P.B. 10550 gram.

Fredag 15 september

Vid halvtretiden rasade vi båda ut ur våra bivvies nästan samtidigt. Jonas landade en spegel på 4500 medan jag förgäves försökte lirka loss en firre ur ytterligare en stubbåker ett femtontal meter vänster om min högra distansplats. Tack och lov fick jag en tröstfisk bara en halvtimme senare på 7190 gram. Då Jonas redan snarkade i sitt bivvie ville jag inte störa honom för att få hjälp med att ro ut betena, så jag chansade på att kasta ut dem på måfå. Resultatet blev som väntat och inget mer hände under morgonen och vi fick en riktigt härlig sovmorgon.
Pigg och ivrig rodde jag vi snabbt ut fräscha grejor innan frukosten och jag belönades med två fina fiskar innan lunch; nytt P.B. igen och resans största fisk på 10890 gram och en mindre på 7690. All fisk på singel eller dubbel Hot Demon.

Tony med resans största och nytt P.B. på 10890 gram.

Jonas hade det mycket trögt under dagen och när han varit fisklös i 15 timmar retirerade han och bytte ut DD boiliesarna till Hot Demon på ett spö. När det gav 2 fisk på mattan (8880 & 7510) och en tappad på drygt 1,5 timme bytte han till HD även på nästa spö!
Då mörkret gjorde megadistansfisket på vänsterspöet för komplicerat bytte han taktik och lade det tacklet nära land en bit ner efter vänstra kanten, där det också var ofiskat.
Det var dags för Jonas show! Ytterligare två fiskar i håven (8320 & 4800) och två tappade fram till midnatt!
Själv lyckades jag bara lura upp en firre på 7400 gram innan midnatt.

 
Trippel Demon 20mm...

Det börjar dra ihop sig, 16/17 september

Dagen efter blev avsevärt lugnare med en fisk på 7500 gram för mig och två på 6200 och 4760 för Jonas. Vid kvällsmaten snackade vi om en eventuell förflyttning till en plats  på andra sidan viken som varit ofiskad hela veckan. Men vi kände oss rätt nöjda med resultatet, så när Anders kom över och frågade om det var OK att en av de andra deltagarna som inte lyckats få en fisk på mattan, kunde flytta över till ”vår” tilltänkta plats så kändes det som en bra idé.
Med facit i hand var det kanske ett dumt beslut, för vår nye granne tog 6 karpar under natten/morgonen med en topp på 13,6…
Men va fan, delad glädje är dubbel glädje!
Efter ännu en natt utan aktivitet för vår del, så var det så dags att plocka ihop. Morgonen förflöt lika händelselös och vi kunde packa ihop både torra håvar och torra mattor!
Efter en gemensam sista lunch påbörjades resan hem. I dagsljus gick hemfärden avsevärt snabbare och det var ett gäng trötta och skitiga fiskare som bordade färjan på lördagskvällen.

Kvällsmaten ordnad! Närå, det var fylleförbud vid sjön. Men
vattenägaren köpte gärna ut lite Tax-free...

Slutsummering

3 gräskarpar och 21 spegelkarpar, med 4 över 10 kilo, blev vårt facit och får väl anses som klart godkänt, karpnoviser som vi var när vi kom ner. Drygt 180 fisk på 15 personer blev slutsummeringen för resan och vi kunde konstatera att vi prickade medelfångsten precis! På plussidan kunde vi i alla fall notera att vi hade bättre snitt än de flesta och kände oss mycket nöjda med det ;). StarBaits nya superbeten hade fungerat bra och hade det bara suttit några mer erfarna karpgurus bakom spöna, hade Hot Demon regerat än mer!
En riktigt kul resa och föredömligt arrangerat av Fiskekompaniet med Anders Idarsson i spetsen. Rekommenderas som ett mycket trevligt och prisvärt äventyr, speciellt för den som vill få en snabbstart i karpfiske!

2006-10-17 17:00 Tony Söderblom

 

Det ständiga dilemmat!

Ett dilemma som metaren ständigt står inför, är vilket agn, mäsk mm man skall välja. Det är ofta mycket svårt att bedöma vad som fungerar bättre eller sämre och framförallt vad som är bäst för just den arten eller det vattnet. Under de sista åren har det som bekant blivit populärt att boosta sina beten. Denna djungel av lukter är inte alltid så lätt att välja i. Ska det lukta gott eller illa? Som mäsket eller helt avvikande? Alla får vi av olika anledningar våra personliga favoriter!

En av episoderna som ledde fram till en av mina (Morgans) favoriter var på årets första flötmetepass. Jag metade med majs i frivattnet och djupet till botten var ca 4m. Majsen boostades med Sensas Crazy Baits Mussel. Efter ca 2 h hade jag landat 2 små ålar och en liten gädda!

Jag har under årets fiske provat flertalet olika smakessenser i sprayform och de två som har blivit mina favoriter är Sensas Crazy Baits Squid och ovan nämnda Mussel. Med dessa båda har jag fångat många olika arter. Ofta boostar jag krokbetet redan dagen före fisket, detta är mycket effektivt på just majs och boilies.

Jag (Micke) är något mer skeptisk än Morgan till att boosta. Morgan fiskar sällan ett pass utan, medan jag, i alla fall aldrig börjar med boostade beten. Om fiskarna är tröga tacklar jag hellre om till klenare utrustning eller provar något annat knep. Ibland inser dock även jag att det kan vara effektivt med lite extra krydda på betet. Angående lukten så tror jag och har haft störst framgång med sådant som luktar illa. Jag har under åren provat ganska många olika lukter med olika framgång. De jag fått ett stort förtroende för är StarBaits Performance Bait Mega Fish och Mega Secret. De är båda mycket oljiga och luktar som ni förstår… En annan spray jag har lyckats med är Sensas Bombix Perches. Den har jag provat på tröga abborrar under isen. Jag kan inte skryta med att den givit mig någon stor fisk, men däremot har den givit mycket småfisk efter att tidigare inte fångat en enda fisk. Nämnas kan att jag en dag i vintras fiskade på ett träsk här på Gotland och bara fick några sporadiska napp. Efter att ha lagt mig ner på isen för att se om det fanns några fiskar mötte min blick till min stora förvåning ett helt stim med abborrar. De reagerade inte det minsta på min maggotagnade pirk, men som tur var så slogs jag av den briljanta idén att jag hade min abborrspray i skryllan. Ett puff med sprayen och borrarna blev som galna! Bara små, men de började nappa.

Alla fiskar gillar Star Baits!


Spegelkarp 8,8 kg tagen på Performance
Baits Hemp Cruch boostad med
 Sensas Crazy Baits Squid.


Spegelkarp 6,5 kg tagen på Performance
Baits Total Seed Fruit Max.

2005-02-13 18:00 Morgan Andersson/Micke Söderman

 

Specimen Tour 2004 (Micke & Morgan)

Den utlovade resumén om vårt fiske i Bohuslän och Furusunds skärgård i somras blev något försenad, men förhoppningsvis kan den kanske glädja och/eller inspirera någon nu i höstmörkret.

Tidigt i våras bestämde vi oss för att planera in en fiskesemester ihop. Ivriga efter en långsam vinter, bestämde vi oss för att skörda det bästa av våra respektive barndomstrakter. Micke var sugen på en stor ål och Morgan önskade sig en fin sarv! 

I början av juni satt vi äntligen bakom våra spön i Bohuslän med två veckors fiske framför oss. Redan efter en kort stunds mete tjöt Mickes larm och spöt böjde sig i en mäktig båge vid krokningen, upp kom en ål på hela 2025g! Leendet gick inte att ta miste på, lyckan var total och semestern kunde inte ha börjat bättre! Ungefär nu började Morgans negativa tankar om ålfiske att rämna något. Det krävde nämligen en lång övertalningskampanj från Mickes sida innan ålmete kom med i semesterplanen. (De var äckliga och tiden kunde läggas på någon roligare art). Ett par kvällar senare i ett annat vatten var det Morgans tur att känna tyngden av en storål. Tyvärr för både Morgan och ålen gick linan av. Chockad av fiskens tyngd och mycket besviken somnade Morgan en stund senare efter att ha yrat om revansch och ett flertal andra vatten där det bevisligen finns tvåkilosålar. Efter att ha sovit några timmar begav vi oss till en ny sjö för att rekognosera. En fin vik hittades och efter att ha lodat upp djupet bestämde vi oss för att lägga ut våra saker. Den högra sidan av viken såg klart hetast ut så vi drog pinne om vem som skulle få fiska där. Micke vann och Morgan var något besviken över utgången. Men ack vad fel man kan ha! Det dröjde inte lång stund innan det tjöt från ett av Morgans larm, nappet missades liksom även de två efterföljande. På det fjärde nappet var det äntligen krokad fisk och att fisken var stor märktes redan då spöt höll på att bottna direkt efter mothugget. Morgan gjorde vad han förmådde för att pumpa fisken mot land, men bitvis var det helt omöjligt att rubba den. När den väl närmade sig land och vi fick se den för första gången insåg vi att den troligtvis vägde en bra bit över två kilo. Håvningen gick bra och efter att ha förflyttat oss en bit upp på land tittade vi ner i håven och båda utbrister samtidigt, vilken dj…. ål. Vägningen visade på hela 2575!  Knappt hade vi vägt och säckat den innan Morgan hade napp igen. Upp kom en ål, som vi då tyckte var liten, 1550g. Morgan landade ytterligare en ål över kilot den natten, medan Micke inte hade ett enda litet pip.

Vi provade flera vatten och totalt landade vi åtta ålar med en medelvikt på 1640g! Det rådande betet var räkor som tacklades hela med betesnål. 

Vi hann även med ett par karppass när vi ändå var i farten. Första morgonen lyckades vi kroka var sin karp, Micke 9,6 kg och Morgan 6,5 kg. Båda karparna togs på StarBaits PerformanceBaits Total Seed Fruit Max 20mm, Micke hade dessutom en hemmatillverkad method feeder laddad med StarBaits Hemp Method Mix.

Sedan var det dags för Morgan att lämna sina trygga vatten i Bohuslän för att bekanta sig med sarvvikarna i Furusunds skärgård. Redan första passet med sitt nya MILO Gold Valley Toledo matchspö höjde Morgan sitt sarvrekord till 880g (för många ingen jätte, men en stor lycka för Morgan). Tyvärr var det lite för kallt för att sarvmetet i ”Mickes vikar” skulle vara riktigt bra och fiskarna över kilot uteblev under de pass vi gjorde. Vi landade däremot ett flertal sutare över 2,5 kg med en topp på 2670g. Semesterveckorna avslutades med ett trevligt göspass där vi hade napp mest hela tiden. Mestadels var det bara smågösar som sög på våra bottenmetade strömmingsfiléer, men ett par finare fiskar landades. Den största var en lång, men utlekt hona på 4,3 kg
Bilder:
1. Ål 2575g och 100 cm
2. Den här fina ålen föll för en hel räka
3. Spegelkarp 6,5 kg även denna föll för Performance.Baits total seed fruit max 20mm




2004-12-19 14:45 Morgan Andersson/Micke Söderman

 

Ålstatistik - del 2

   Detta är en uppdaterad version av den fångststatistik på ål som tidigare publicerats här på sidan (här...). Alla ålarna är uteslutande fångade från slutet av maj till mitten av juli i skärgårdsvattnen runt Norrtälje.

   Min erfarenhet av ålmete i sötvatten är relativt begränsad, varför jag inte kan säga om dessa aktivitetstoppar stämmer även där. Ålarna som jag och Morgan fångade i Bohuslän i somras (läs nedan) följde dock dessa.

   En möjlig felkälla är att jag självklart inte, under alla pass, metat mellan 21.00 och 04.00. Framförallt de senare tidsintervallen är fiskade mer sällan än de tidigare. Därför ser jag det inte som otroligt att aktivitetstoppen 02.00-02.29 i själva verket skulle vara betydligt tydligare om jag lika ofta skulle ha haft sakerna ute då, som vid midnatt. Ett flertal gånger har jag börjat betydligt tidigare och även fiskat längre än vad klockslagen i diagrammet visar, men har aldrig fångat någon ål vid dessa tidiga och sena tidpunkter. Så, ni som har ont om tid, här är mitt förslag. Meta mellan 22.00 och 00.00 och ha trots den korta fisketuren en god chans att landa en ål (om min statistik stämmer).

   Jag har även tittat efter ett mönster för de ålar som vägt över 1,4 kg. Något sådant har jag dock inte funnit.

21:00-21:29 0
21:30-21:59 1
22:00-22:29 5
22:30-22:59 11
23:00-23:29 17
23:30-23:59 12
00:00-00:29 8
00:30-00:59 9
01:00-01:29 7
01:30-01:59 2
02.00-02:29 7
02:30-02:59 4
03:00-03:29 4
03:30-04:00 1



2004-12-06 21:05 Micke Söderman/Tony Söderblom

 

Lettiska rekordfiskar
 

Latvijas rekordzivis. Stāvoklis uz 15. 10. 2004. 

 

Zivs

Svenskt namn Zivs latīniskais nosaukums Svars (kg) Gads Ūdenstilpne Makšķernieks

 
Sams Mal Silurus glanis 58.20 2003. Daugava B.Spaskovs
Līdaka Gädda Esox lucius 19.56 1989. Ungurs V. Petjukevičs
Karpa Karp Cyprinus carpio 19.70 1994. Lubāns A. Deksnis
Zandarts Gös Stizostedion lucioperca 10.30 1995. Burtnieks R. Birums
Salate (meža vimba) Asp Aspius aspius 7.50 1994. Daugava K. Dzintars
Varavīksnes forele Regnbåge Oncorhynchus mykiss 6.66 1993. Salaca J. Greilihs
Taimiņš Öring Salmo trutta 6.00 1995. Salaca L. Martinsons
Ālants Id Leuciscus idus 5.50 1989 Lubāns V. Korotkovs
Plaudis Braxen Abramis brama 5.00 1988. Ungurs O. Konstantinovs
Sapals Färna Leuciscus cephalus 3.70 1987. Salaca V. Furs
Zutis Ål Anguilla anguilla 3.50 2004. Venta L.Lauris
Strauta forele Bäcköring Salmo trutta fario 3.875 2000. Pededze J. Ziediņš
Līnis Sutare Tinca tinca 3.19 2004. Pļavu ez. P.Sibiļevs
Vēdzele Lake Lota lota 4.080 2002.. Salaca A.Višņakovs
Sudrabkarūsa Silverruda / Guldfisk Carassius auratus 2.10 1998. Ungurmuižas ez. D. Vainovskis
Asaris Abborre Perca fluviatilis 2.15 2003. Cepša ez. Valm.raj. K.Cekuls
Karūsa Ruda Carassius carassius 2.08 2002. Babītes ez. J. Bērziņš
Vimba Vimma Vimba vimba 1.45 1989. Venta E. Lāceklis
Rauda Mört Rutilus rutilus 1.31 2004. Usmas ez. A.Valeiņa
Alata Harr Thymallus thymallus 1.02 1987. Gauja J. Bogdanovičs
Tulcis(baltais sapals) Stäm Leuciscus leuciscus 0.345 2001. Rūja A.Eglītis
Ķīsis Gärs Gymnocephalus cernua 0.146 1998. Boževas ez. G. Gruziņš
Lasis Lax Salmo salar 10.40 2002. Salaca E. Simsons

2004-12-06 21:30 Tony Söderblom

 

Magiska sommarminnen

Sista prylarna åker in i bilen, och iväg mot sjön bär det! Och som alltid på väg till fiskepass sitter man och smider nya planer för sig själv om hur man ska knäcka den ofta så svåra karpen. Jag bestämde mig för att pröva lite nya taktiker och tillvägagångssätt, som till teorin borde fungera i alla fall. Åtminstone i mitt huvud... 

Vid femtiden på eftermiddagen rullar jag ner till sjön, och kunde konstatera att jag är ensam vid sjön. Än så länge i alla fall. Det gläder mig på så sätt att jag kan välja mellan alla swim i hela sjön, men samtidigt lite småtrist att sitta ensam i bivvyt och häcka hela kvällen. Men det ger i och för sig mera tid till sömn och koncentration på fisket.
Jag väljer en plats vid en vik som ligger ungefär tvåhundra meter från parkeringen, och efter några minuters slit och släp var både jag mina prylar nere vid swimmet. Dags att rigga upp!
Tre spön betas med pop-ups, och ett med bottenbete, som sedan placeras långt inne i näckrosbäddarna längs med land. Den nya taktiken för detta fiskepass var att fiska ett bete som inte skulle utmärka sig på något som helt sätt, då jag fått för mig att fisken kanske skyggade för en färgglad pop-up mitt bland massa bottenbeten. Därför fiskade alltså ett spö med ett mäskbete på håret, och runt det endast ett tiotal mäskbeten för att det skulle se så "naturligt" ut som möjligt.
När jag öppnar betesbagen så känns det verkligen hur det doftar karp långa vägar! Där i finns nyrullade Starbaitbeten, en påse med scopex, och en påse med japanese squid. I bullarna har jag haft Robin Red och lite andra ingredienser som t.ex. hampa och nermalda nötter. Rullade bara någon dag tidigare och helt färska. Mums för karpen!
Dessa skjuter jag ut noggrant runt varje krokbete, och toppar av det med några skopor partikelbeten. 

Kvällen blev lugn, och jag kunde somna relativt tidigt. Dock hann jag inte sova särskilt länge. Vid tvåtiden så sjunker swingern försiktigt på det spöet som fiskas med bottenbete. Precis när jag tar mig ut ur bivvyt så höjs swingern återigen och linan börjar dras ut från rullen. Mothugg, och fast fisk! Ytterligare några meter lina dras ut vid ett par tillfällen, och fisken kämpar länge och tungt precis under spötoppen. Men tillslut ger den sig, och jag kan sluta håvnätet runt den. I skenet från pannlampan ser jag att det inte är en vanlig karp... Det är en praktkarp!  En otroligt vacker fisk, en helt perfekt formad fjällkarp med samma nyans som en guldfisk. Tyvärr så är filmen i kameran slut, och den vackra fisken får gå tillbaka efter att jag vägt den till 2,95 kg
Den fisken är en av två praktkarpar som simmar i sjön. Dessa satte jag själv ut i sjön hösten 2002. Då med vikter på 2,2 och 3,0 kg.

Som vanligt vaknar jag tidigt på morgonen. Jag bedriver morgonen med att läsa lite bok och laga frukost, för att sedan slumra till senare på förmiddagen. Men vid elva tiden väcks jag ur min dvala av ett våldsamt hugg på ett av mittenspöna.
Åter igen fast fisk när jag höjer spöet, en härlig känsla. Fisken är bångstyrig och vill verkligen inte in mot håven märker jag. Den växlar mellan att stånga djupt nere vid botten för att helt plötsligt explodera med vansinnesrusningar. Men tillslut så får den ge sig efter en stenhård tvekamp mellan fisk och fiskare. Jag ser att den är stor, och väl i håven ser jag precis vilken fisk som behagat nappa på min scopex pop-up. Sjöns största karp, Mimmi!
Det är en stor och fet karp, men för den tjocka Tempexmattan från Milo är det inga problem. Nytt personbästa på 15,05 kg visar vågen. Snabbt ner i säcken med fisken och ringa efter fotohjälp. Min goda vän Isak dyker upp efter knappt tre timmar, och efter några snabba bilder får Mimmi simma tillbaka i sjön. Humöret är på topp! 

Jag bestämmer mig senare på dagen för att fiska ytterligare 3 nätter, och min fiskevän Martin ska ansluta de sista två. 

Hela dagen och den andra natten flyter på lugnt utan några napp, likaså den andra dagen. På kvällen kommer Martin ner och sätter sig på udden bredvid mig.
När han har fått ut sina prylar så lagar vi middag och kopplar av med lite sutarmete. Han landar en fin sutare under kvällen. Men när vi ska fota fisken så visar det sig att batterierna i Martins kamera nästan är slut. Den strejkar, och något foto blir det inte. 

Sömnbehovet kallar och jag drar mig tillbaka. Klockan är nu runt tolv, och äntligen dags för lite sömn. Men så blev icke fallet. Jag hinner precis bara slumra till innan det skriker iväg på vänsterspöet som också det fiskades med en scopex pop-up. Kampen blir dramatisk när jag blir tvungen att pressa fisken genom tjocka näckrosbälten, men allt går vägen och fisken glider lätt över håvkanten. Ytterligare en fin fisk! Prick 10,0 kg visar vågen. Karpen säckas medan jag snabbt springer och hämtar Martin.
"Ska vi göra ett nytt fotoförsök?" Väcker jag honom med.
Denna gång så lyckas vi lyckligtvis att ta en bild innan kameran dör. 

Sista natten har varken jag eller Martin så mycket som ett pip i grejorna, men vad gör det när man har höjt sitt personbästa och fått uppleva ett förövrigt underbart fiskepass? 

/Daniel Kangas


2004-03-07 20:15 Daniel Kangas

 

Ekolodshållare

Dags för ismete? Har du ett Fishing Buddy ekolod? Då har jag ett tips som underlättar hanteringen av lodet i hålet. Skaffa en gammal/ny julgransfot av lämplig modell(gärna med utvikbara ben) och kapa av "vattenbehållaren" så att du får ner lodet genom hålet. Vik ut benen, skruva fast lodet, stoppa ner i hålet och kör!
2002-12-08 15:05 Stefan Widh

 

Ismetegäddor

Ytterligare ett diagram designat Micke Söderman. Denna gång är det de senaste årens ismetade gäddor som presenteras. Närmare bestämt 146 stycken:

Tid

Antal

7:00-7:29 3
7:30-7:59 1
8:00-8:29 2
8:30-8:59 6
9:00-9:29 7
9:30-9:59 5
10:00-10:29 13
10:30-10:59 8
11:00-11:29 13
11:30-11.59 12
12:00-12:29 10
12:30-12:59 4
13:00-13:29 8
13:30-13:59 11
14:00-14:29 6
14:30-14:59 7
15:00-15:29 6
15:30-15:59 10
16:00-16:29 7
16:30-16:59 3
17:00-17:29 1
17:30-17:59 1
18:00-20:00 2



2002-12-04 19:05 Micke Söderman/Tony Söderblom

 

Ålstatistik

Vår ålexpert Micke har spenderat åtskilliga timmar bland Roslagens kobbar och skär på jakt efter skärgårdsormar. Här har han sammanställt de senaste årens fångster i ett fint diagram:

Tid

Antal

21:00-21:29 0
21:30-21:59 1
22:00-22:29 5
22:30-22:59 11
23:00-23:29 15
23:30-23:59 11
00:00-00:29 8
00:30-00:59 3
01:00-01:29 5
01:30-01:59 2
02.00-02:29 4
02:30-02:59 4
03:00-03:29 4
03:30-04:00 1



2002-11-30 12:15 Micke Söderman/Tony Söderblom


__________________________________

© Copyright 2002 - 2005 Star Baits Hunters
No graphics, text or other content on this site may be reproduced without permission